Beautiful Distress biedt rondom de tentoonstellingen een ruime randprogrammering aan, zoals filmvertoningen, lezingen en interactieve workshops.
Onze agenda
Opening: Licht uit
LICHT UIT biedt ruimte om stil te staan bij de drukte van het dagelijks leven. Geïnspireerd door de documentaire Brandstof en door zintuiglijke ervaringen, onderzoeken we het thema burn-out vanuit verschillende invalshoeken.
De groepstentoonstelling LICHT UIT opent op 8 november om 19:30 uur bij Beautiful Distress. Schrijver en dichter Emma Zuiderveen draagt voor deze gelegenheid werk voor.
Museumnacht: Techno Therapy
Stap in een wereld waar de rauwe energie van techno wordt gecombineerd met een collectief gevoel van euforie. Move your body, still your mind. De house en techno dj-sets inspireren je en geven je energie. We creëren een omgeving met de underground sfeer van raves, maar de vrijheid van ecstatic dance. Laat je onderdompelen in een ervaring die je diep van binnen raakt.
NDSM Get Lost
Het culturele evenement NDSM Get Lost maakt zich op voor de najaarseditie. Vier culturele organisaties op de werf bundelen op deze donderdagavond de krachten voor een kunstzinnig programma. Tijdens deze avond kunnen zowel bezoekers als bewoners ontdekken wat NDSM op cultureel gebied te bieden heeft: van tentoonstellingen, optredens en lezingen tot workshops of live-muziek.
Wapen van de redelijkheid
In 2023 deed schrijfster Robin van den Maagdenberg een residentie bij Zon & Schild, een psychiatrische instelling waar haar oma in de jaren ’70 verbleef. Bij Zon & Schild bleek niemand meer te werken die haar oma had gekend, haar dossier was recentelijk vernietigd, het gebouw waar ze had verbleven stond leeg, haar waardevolle spullen waren na haar verblijf weggegooid: haar aanwezigheid had nauwelijks sporen achtergelaten, afgezien van één lange laatste brief waarin ze haar levensverhaal toevertrouwde aan het papier.
Tijdens het verblijf raakte Robin geïnteresseerd in de geschiedenis van vrouwen in de psychiatrie, en de vorm die dingen aannemen als ze onuitgesproken blijven. Hoe reageert een lichaam op gesmoorde woorden? En welke vormen hebben vrouwen gezocht en gevonden om tot van zich te laten horen, ook als hun pen werd ontnomen? Nog maar een eeuw geleden werd het mensen - vooral vrouwen - die opgenomen waren verboden om hun verhaal vast te leggen. De pen werd gezien als het wapen van de redelijkheid. Zonder pen om mee te schrijven, schreven vrouwen in gestichten die zich niet de mond wilden laten snoeren hun boodschappen met bloed of roet op papier, of borduurden ze hun gestolde kreten in ziekenhuisjasjes.
Begin september opent de tentoonstelling Wapen van de redelijkheid in het Beautiful Distress House in Amsterdam-Noord, waarin een moderne interpretatie wordt gegeven aan die vorm van protest tegen het smoren van stemmen, emoties en herinneringen. Het textielwerk is gemaakt samen met mensen die op dit moment in de psychiatrie verblijven.
Opening tentoonstelling Wapen van de Redelijkheid
De tentoonstelling Wapen van de Redelijkheid opent op donderdag 5 september bij Beautiful Distress in Amsterdam-Noord.
Programma
Performance met tekst en muziek van Maria Barnas, een deel uit ‘Are you avoiding the horses again - A life in seven panic attacks’. Met medewerking (zang) van Welmoed Eggeraat en Alba Roorda Martinez en begeleiding van Kirsten Schötteldreier. Schrijver Claire-Louise Bennett zal een korte lezing geven.
Inloop: 18.30
Start: 19.00
Workshops
In 2023 deed schrijfster Robin van den Maagdenberg een residentie in psychiatrische instelling Zon & Schild. Om meer zicht te krijgen op de ervaring van haar vader en oma, die beide opgenomen zijn geweest en hoe die ervaring ook doorrimpelt in latere generaties zoekt ze naar verhalen van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Creatieve, schrijnende, mooie, soms woedende verhalen. Nog maar een eeuw geleden werd het mensen - vooral vrouwen - die opgenomen waren verboden om hun verhaal vast te leggen. Zonder potlood, pen of typemachine om iets op te schrijven borduurden vrouwen hun gestolde kreten in ziekenhuisjasjes.
Voor de tentoonstelling in het Beautiful Distress House in september wordt een moderne variant hiervan gemaakt, een groot textielwerk waarin de verhalen, zinnen, woorden van mensen uit de psychiatrie worden geborduurd. Heb jij met de psychiatrie te maken gehad en zou je daar woorden aan willen geven die onderdeel worden van dit kunstwerk? Geef je dan op voor een van de workshops die we organiseren in het Beautiful Distress House in augustus (op 9, 16 of 23 augustus).
Mail: r.i.vdmaagdenberg@gmail.com voor meer informatie.
NDSM Get Lost: Ship of Fools workshop
Tijdens NDSM Get Lost: workshop Ship of Fools - Waanzin, Kunst & Herstel is een peer support workshop gefaciliteerd door Mitchel Breed, waarin we het thema 'waanzin' op beeldende wijze met elkaar onderzoeken.
Doolhof in je hoofd
Doolhof in je hoofd is een reconstructie van wat er gebeurt als iemand de grip op zichzelf en diens omgeving verliest. Hoe reageren zorgverleners, politieagenten en beleidsmakers? En de vrienden en de buren?
Open Talk Club: Waan-zin-nig in de liefde
Mentale gezondheid raakt vaak diep verweven met de relaties die we hebben, zowel met onszelf als met anderen om ons heen. Ondanks de uitdagende aspecten die hierbij komen kijken, schuilt er ook een immense schoonheid en kracht in deze verbindingen. Waan-zin-geving in de liefde.
Opening Waan-zin-geving
Beautiful Distress presenteert met trots een nieuwe editie van Waan-zin-geving. Samen met kunstenaars Coen van Rooij, Norbert de Jong en Raf de Wit, onderzoeken we hoe kunst hoop en zingeving kan bieden. Beautiful Distress heeft als missie om met kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar te maken. We willen met een ieder het gesprek aangaan over de dans tussen zin en waanzin en tussen kracht en kwetsbaarheid.
Thee Talk
Onzichtbaar Verlies kunstenares Charlotte Claessen neemt op zondag 12 mei de bezoeker aan de hand tijdens Thee Talks, ontworpen om even met elkaar stil te staan en in gesprek te zijn.
Stop Motion Workshop
Sasha Herman is een kunstenaar en animator die werkt met stop motion animatie. De laatste tijd ligt de focus van Sasha's werk op epilepsie en manieren om animatie te gebruiken om de verhalen en ervaringen van mensen met epilepsie uit te beelden en te delen. Tijdens NDSM Get Lost, als onderdeel van de tentoonstelling Onzichtbaar Verlies, deelt Sasha zijn kennis over stop motion animatie. Hij zal een workshop leiden waarin bezoekers hem kunnen helpen met zijn nieuwste animatieproject; het gebruik van beschilderd karton om stop motion geanimeerde portretten te maken van mensen die spreken over hun ervaringen met het leven met epilepsie.