Beautiful Distress maakt met kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar

Beautiful Distress maakt met kunst mentale kwetsbaarheden zichtbaar, voelbaar en daarmee bespreekbaar. Waarom? Omdat iedereen te maken heeft met mentale gezondheid. Voor sommigen is het alleen een thema bij ingrijpende gebeurtenissen, terwijl het voor anderen hun dagelijks leven beïnvloedt. Beautiful Distress staat sinds 2014 voor het tegengaan van uitsluiting, het vergroten van emancipatie en verbinding over dit hele spectrum. We zetten kunst in omdat het onze zintuigen en geest aanspreekt. Het stelt ons in staat om anders naar dingen te kijken en maakt ons bewust van onze eigen vooroordelen.

Over ons

  • Beautiful Distress creëert ruimte voor kunstenaars om hun werk tentoon te stellen, zowel naar aanleiding van residentie perioden bij één van onze artist-in-residency’s als rondom (thema)tentoonstellingen. Bovendien organiseren we verschillende kunstgerelateerde activiteiten, zoals theatervoorstellingen, boeiende lezingen, inspirerende artist talks, en creatieve workshops en educatieve programma's. 

    Door middel van deze activiteiten, altijd met de focus op kunst en kunstenaars, streven we naar een inclusieve samenleving waarin iedereen welkom is, ongeacht welk psychisch probleem en culturele achtergrond dan ook. 

    Beautiful Distress staat achter de Fair Practice Code, de Code Diversiteit & Inclusie en de Governance Code Cultuur, en we hopen dat je je bij ons thuis voelt terwijl we samenwerken aan een creatieve en diverse gemeenschap.

  • Sinds 2014 heeft Beautiful Distress een artist-in-residence programma op de afdeling psychiatrie van Kings County Hospital in Brooklyn, New York. In 2019 hebben we een vergelijkbaar programma gestart in Fukuroda Hospital, Daigo Town, Japan (nu voortgezet door Stichting Het Vijfde Seizoen). En in mei 2022 zijn we in Nederland gestart met een residentie programma bij GGz Centraal, locatie Zon & Schild in Amersfoort.

    Gedurende het programma verblijft en werkt een kunstenaar drie maanden lang op de locatie. Tijdens deze periode worden ze actief betrokken bij het dagelijks leven op de instelling. Ze verkennen het terrein, nemen deel aan activiteiten en voeren vooral veel gesprekken met bewoners.

    Door mee te doen met de residentie krijgen de kunstenaars de kans om mee te draaien in een psychiatrisch ziekenhuis. Door te zien wat er speelt en veel in contact te zijn met bewoners kunnen de kunstenaars verhalen vertellen die anders vaak verborgen blijven. Hiermee willen we verschillende verhalen uit de psychiatrie een stem geven om zo wederom empathie en begrip omtrent psychische kwetsbaarheden te vergroten.

  • Mind the gap

    Mind the Gap is een tentoonstelling die elke twee jaar terugkeert en zich richt op de psychische gezondheid van lhbti+ personen. Hoewel er vooruitgang is geboekt, blijven de cijfers zorgwekkend.

    Het ideaalbeeld van de zorgeloze 'happy queer' blijkt dus niet helemaal overeen te komen met de realiteit. Veel mensen binnen onze gemeenschap worden nog steeds geconfronteerd met discriminatie en uitsluiting, wat een aanzienlijke impact heeft op hun mentale welzijn. Mind the Gap wil deze uitdagingen bespreken en samen streven naar een samenleving waarin iedereen, ongeacht seksuele oriëntatie of genderidentiteit, zich geaccepteerd en gesteund voelt.

    Waan-zin-geving

    Waan-zin-geving is een tentoonstelling die elke twee jaar terugkeert. Samen met ervaringsdeskundige kunstenaars onderzoekt Beautiful Distress hoe kunst hoop en zingeving kan bieden.

    De tentoonstelling dient als platform om de diversiteit van onze menselijke ervaringen te verkennen. Je wordt uitgenodigd om te reflecteren op je eigen innerlijke wereld en die van anderen. Het biedt een kans om de diversiteit van menselijke ervaringen te omarmen en te begrijpen. Hierin kunnen we met kunst een dieper begrip en verbondenheid ontwikkelen.

    Thematentoonstellingen

    De thematentoonstellingen zetten onze missie extra kracht bij. Hierbinnen snijden we specifieke thema's aan, zoals eenzaamheid en burn-outs bij jongeren. Deze thematentoonstellingen gaan om meer dan alleen kunst; het zijn plekken voor gesprekken en reflectie. Tentoonstellingsmakers Ezra, Esther en Livia, kiezen onderwerpen die ons uitdagen om na te denken en nieuwe vragen te stellen. We willen niet alleen bewustzijn creëren, maar ook stigma's doorbreken en een inclusieve omgeving bevorderen.

Mentale gezondheid en de psychiatrie zijn kwetsbare onderwerpen met veel verschillende perspectieven. Laat het ons weten als je iets mist, dingen graag anders ziet of andere ideeën hebt om Beautiful Distress een zo inclusief mogelijke plek te maken.

We zijn enorm blij met de steun van o.a. deze partners: