22-09-23 / 17-12-23
Round & round & up & down
Charlott Markus
Round & round & up & down is gebaseerd op de ervaring van Charlott Markus als Artist-In-Residence bij het psychiatrisch ziekenhuis Zon & Schild. De thema's die in deze tentoonstelling terugkomen zijn opsluiting, je veilig voelen en gezien worden. Het werk van Markus gaat altijd over onze perceptie van de wereld en onszelf, de lagen die we niet altijd willen zien of onthullen.
Markus begon met het maken van anonieme portretten, niet van de hoofden maar van de handen van cliënten, en eindigde met het maken van echte connecties en het delen van verhalen. Dit resulteerde in oprechte verbindingen waarbij de kunstenaar en de geportretteerde verhalen met elkaar deelden. Samen oefenden ze om vanuit een iets andere hoek naar de wereld te kijken. Een deel van deze verzamelde hand-portretten is in de tentoonstelling verwerkt via print experimenten op glas. Voor deze tentoonstelling verzamelde Markus bovendien de originele gordijnen uit het leegstaande Hebron, een groot, historisch en monumentaal gebouw bij Z&S dat al jaren gesloten is.
Schrijven werd Markus’ uitlaatklep tijdens haar verblijf in de residentie en op basis van die teksten schreef ze een manuscript waarin ze de verhalen van de cliënten vermengde met haar eigen ervaringen en observaties. Dit manuscript vormt de basis van een 8-kanaals audiowerk dat een intieme sfeer geeft aan de tentoonstellingsruimte. De bedoeling is om een omgeving te creëren die zinspeelt op een intersectioneel beeld van de samenleving en ons in staat stelt na te denken over onze relatie met geestelijke gezondheid en de politiek eromheen. Uiteindelijk, zegt Markus, gaat het erom gezien te worden en je veilig te voelen.
Meer over de kunstenaar
Na een universitaire studie psychologie en theologie in Zweden, volgde Charlott Markus een kunstopleiding die haar via Kopenhagen naar Amsterdam bracht. Markus studeerde af aan de Gerrit Rietveld Academie (2007) en heeft sindsdien werk getoond in talrijke tentoonstellingen over de hele wereld. Markus' praktijk richt zich op het tussenin en het emotioneel verborgene, ruimtes waar verborgen structuren en het oefenen van het werkelijke zien een grote rol spelen. Op een theater-achtige manier creëert Markus met haar werk een alternatieve ruimte waarin de marges tussen verschillende media met elkaar verweven raken, waarbij ze altijd inzoomt terwijl ze het geheel onderzoekt. Met een intersectionele kijk op de samenleving laveert ze tussen het poëtische en het confronterende.
Meer over Zon & Schild
Dit nieuwe Artist-In-Residence programma is een samenwerking tussen Beautiful Distress en Zon & Schild (Z&S) GGZ Centraal in Amersfoort. Z&S opende in het begin van de jaren 1930 en is een van de grote, monumentale psychiatrische klinieken in Nederland, gelegen in een bos buiten de samenleving. Vroeger was het een eigen dorp met een eigen brandweer en zwembad etc. Vandaag de dag is het kleiner, maar nog steeds een groot terrein met meer dan 300 cliënten die op het terrein wonen en met veel ambulante cliënten die dagelijks komen en gaan. Bij Z&S vind je veel verschillende vormen van zorg, van ouderenpsychiatrie met een palliatieve unit tot zeer intensieve psychiatrische zorg voor volwassenen vanaf 18 jaar. Het is een oude instelling en nog steeds een soort eigen dorp, terwijl de uitdijende stad Amersfoort steeds dichterbij komt en straks deel uitmaakt van het terrein zelf.
Niemand staat alleen
Het werk 'Voor Petra S' had niet gerealiseerd kunnen worden zonder de geweldige hulp van Andrea Storvall, een meesterlijke haakster en garen aficionado, en handwerklerares Titia Williams met haar geweldige groep vrouwen van de brei- en haakclub bij OBA Bijlmerplein. Dank je wel!
Dit werk is voor Petra S - en voor de rest van ons die niet altijd mee kunnen doen vanwege geestelijke gezondheidsproblemen.
Speciale dank aan: Niels Albers, Beautiful Distress team (Esther, Ezra, Livia, Anna, Wilco, Harry, Harmen, jeroen, Jolande), Kai Reichert / Vorm + Functie /Vakvrouwen, Dongyoung Lee, Ans Zandee, Fleur Kuypers, Jean Marc Mathy, Caspar Stalenhoef, Helena Sanders, Benjamin Braasem , Joram Rafalowicz, Andre Avelas , Benjamin Roth, Staffan Björk, Bart Schalekamp, Martijn Bakker, Folkert van der Hoek, Hélène Vrijdag, Bas Burghard, Maurice Bogaert, Sanne & David / Iwaarden, Joris & Waldo / Milo Profi, Lex, Nelly, Miriam, Dave, Atticus & DaFinchy
Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt met de hulp van:
- Mondriaan fonds
- AFK (Amsterdams Fonds voor de Kunst)
- GGZ Centraal
- Beautiful Distress