Ons archief
The Sheeptown Project
Alexandra Broeder
za 10 juli t/m di 13 juli, 2021
Binnen haar werk verbindt theatermaker Alexandra Broeder de domeinen kunst en psychiatrie met elkaar. In The Sheeptown Project wordt het publiek een parallel universum ingezogen waar de deuren opengaan naar een andere werkelijkheid. In het Beautiful Distress House op de NDSM-werf herrijst deze zomer een tempel waar het publiek een ceremonie bijwoont, geleid door kinderen. De dienst wordt gehouden ter ere van het mysterieuze Schapenkind.
Het Schapenkind is een symbool voor alle kinderen en jongeren die Broeder de afgelopen periode binnen de GGZ heeft mogen ontmoeten. Het gedrag dat er in onze maatschappij voor zorgt dat deze kinderen buiten het systeem vallen wordt in The Sheeptown Project benaderd als een spirituele kracht die ons via een rituele ceremonie toegang geeft tot onze eigen kwetsbaarheid.
Dit programma door Alexandra Broeder is in samenwerking met Beautiful Distress en is onderdeel van het Over het IJ Festival.
De Dolende Mens – Rianne Meboer
June 29, 2021
De Dolende Mens
Rianne Meboer
Za 17 en zo 18 juli 2021
De bevlogen theatermaakster Rianne Meboer onderzoekt in Amsterdam-Noord hoe we omgaan met verward gedrag. Met welke woorden spreek je integer over dit onderwerp? Wie of wat komt de (tijdelijk) dolende mens tegen? En wat maakt de omgeving hierin mee?
Ze ging in gesprek met ervaringsdeskundigen, psychotherapeuten en wijkagenten, liep mee bij het Leger des Heils en volgde een cursus Mental Health First Aid. Uiteindelijk bleek haar eigen werkervaring in de zorg en de persoonlijke ervaring met mentale gezondheid een grotere rol te spelen dan ze van tevoren dacht. Rianne bundelt de uitkomsten van haar onderzoek in een theatrale, humoristische presentatie en een dialoog (Deep Democracy) met publiek en betrokkenen. Zo loopt haar onderzoek tijdens Over het IJ Festival gewoon door.
17 & 18 juli te zien in het Beautiful Distress House.
Tickets verkrijgbaar hier.
Jan Hoek & Eva Knibbe - Untitled
May 13, 2021
Untitled is een performance en video installatie gemaakt door Jan Hoek en Eva Knibbe gepresenteerd in het Beautiful Distress House. Untitled is een productie van de Toneelmakerij, Theatergroep LeBelle (Cordaan) en Outsider Wear.
Untitled gaat over de laatste mensen met het syndroom van Down. Hierin wordt onderzocht hoe we nu en door de tijd heen kijken naar mensen met een verstandelijke beperking. Van halfgod tot duivelskind, clown, knuffelbeer of creatief genie. Woorden bepalen hoe we kijken én wat we zien. Kan je naar iemand met Down kijken zonder het woord ‘Down’ in je hoofd?
Anno 2021 maakt de Nipt het mogelijk Down in een vroeg stadium van de zwangerschap te ontdekken. In veel gevallen leidt dit tot een beëindiging van de zwangerschap, er worden steeds minder mensen met Down geboren.
Wat vinden de acteurs met Down van deze ontwikkeling? En hun familieleden?
Acteurs Anne Gehring, Els Volmuller en Moos Kwist - moeders en broer van kinderen met Down - delen hoe mooi en moeilijk het voor hen was om een gezinslid met Down te krijgen. De acteurs met Down reageren en adviseren.
De voorstelling in het Beautiful Distress House is te zien op verschillende tijdslots op van 9 tot en met 13 Juli 2021 in het Beautiful Distress House.
Annaleen Louwes – Dismantling the self or the making of a selfie
May 13, 2021
Fotograaf Annaleen Louwes houdt er niet van om gefotografeerd te worden. Ze vermoedt dat dit te maken heeft met een negatief zelfbeeld. Voordat ze kan werken aan de LGBTQI+ groepstentoonstelling volgend jaar in het Beautiful Distress House, moet ze eerst op zoek naar de oorsprong van dit negatieve zelfbeeld dat ze ervan verdenkt haar werk te saboteren.
Tijdens deze voorstudie op het werk dat ze ontwijkt om te maken, verandert ze het Beautiful Distress House in een filmset. Met een filmcrew ontstaan er castings voor de rol van haarzelf en door middel van verschillende audio-lagen zijn er gesprekken met haar therapeut, moeder en dochter te horen.
Ze filmt het proces naar het maken van een selfie of zelfportret, en of dat lukt moet nog maar blijken. Ze filmt de ontwijking van de confrontatie met zichzelf en begint deze zoektocht met de röntgenscan van haar schedel. Wat gaat daar schuil waar ze geen controle over heeft?
Annaleen Louwes was de eerste artist-in-residence van Beautiful Distress bij King's County Hospital Center (Brooklyn, NY) in 2014. Zij maakte de publicatie Black and white and some kind of blue naar aanleiding van haar residency periode.
Annaleen Louwes - Dismantling the self or the making of a selfie - 24 mei t/m 31 mei 2021 in het Beautiful Distress House.
They Live In Us - expositie Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
September 17, 2020
Zijlmans_Jongenelis: THEY LIVE IN_US 2020 - video-stil: 2020 IS THIS GOOD OR IS THIS BAD
“They Live In Us”, het nieuwste project van beeldend kunstenaars Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis, is een korte film over de geheimzinnigheid, de angst, en de charme, van het besef dat je nooit zeker kunt zijn van het beeld dat je van de werkelijkheid hebt. In de tentoonstelling “They Live In Us (I Am A Very Detailed Person)” die van 25 september tot en met 25 oktober te zien is in het Beautiful Distress House in Amsterdam, tonen zij een preview van deze film.
In verband met verduistering voor de filmvertoning is de tentoonstelling alleen ‘s avond te bezoeken.
“They Live In Us” is een visueel en auditief spektakel dat een meeslepend beeld geeft van angstige onzekerheid. Het is een poëtisch bericht uit de duistere wereld van de mens die twijfelt over wie hij is en over hoe hij signalen uit de buitenwereld moet interpreteren.
I AM A VERY DETAILED PERSON
Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis waren in 2019 drie maanden te gast in de residency van Beautiful Distress in Kings County Hospital in Brooklyn, New York. Als artist-in-residence woonden ze op de zevende verdieping van een leegstaand gebouw van het ziekenhuis en werkten ze dagelijks met staf en patiënten van de dagbehandeling op de afdeling psychiatrie. Ze gaven workshops, participeerden in het therapie programma en namen deel aan bijeenkomsten met ex-patiënten (“They live in us” en “I am a very detailed person” zijn uitspraken van patiënten die zij vaak zagen).
Deze ervaringen vormden het uitgangspunt voor korte scènes die een verhaal vertellen over een verwarrende realiteit. De indrukken die Zijlmans en Jongenelis opdeden op de afdeling psychiatrie zijn in de scènes vermengd met hun ervaring permanent te wonen en werken in het spookachtige, verlaten gebouw op de campus van het Kings County Hospital. De fantastische en soms angstaanjagende scènes zijn, samen met de staf van het ziekenhuis, op locatie uitgevoerd en gefilmd.
"They Live In Us" speelt zich af in een gebouw in Brooklyn, tegen het decor van een arme stadswijk met 24-7 het geluid van loeiende sirenes van af- en aanrijdende ambulances. Het gebouw is een metafoor voor het eigen denken, waar je niet aan kunt ontsnappen. Het is als een organisme waarin je opgesloten zit. Er komen wel signalen van buiten naar binnen, geluiden, sirenes, wind, maar er gaat niets uit. Soms kun je in je hoofd iets goedpraten, ontzenuwen, of wachten tot het voorbijgaat of tot iets anders meer aandacht opeist. Maar er is geen manier om uit je eigen hoofd weg te komen. Daarom spelen alle scènes van ‘They Live In Us’ zich af binnen in het gebouw. De geluiden die van buiten tot in het gebouw doordringen zijn aanleiding voor hersenspinsels, fantasieën en nieuwe verhaallijnen. De enige manier om zicht te krijgen op de werkelijkheid buiten het gebouw is om door een hoog venster te kijken. De wereld die dan zichtbaar wordt ligt op grote afstand en lijkt vloeibaar. Wat zich daar afspeelt is meeslepend, maar niet erg geruststellend. “They Live In Us” laat zien dat er grote schoonheid schuilt in al die verwarring. En dat die verwarring overal kan zijn. Ook in jouw hoofd.
Zijlmans en Jongenelis verbleven als gasten in 2019 in Kings County Hospital. Terwijl ze, terug in hun Amsterdamse studio, uit de enorme hoeveelheid videomateriaal het verhaal van "They Live In Us" aan het samenstellen waren, sloeg de Covid-19 pandemie om zich heen. Kings County Hospital werd één van de brandhaarden in New York. Iedereen, ook wij hier, belandde in een situatie waarin de relatie met de werkelijkheid een stuk minder vanzelfsprekend was. Veel patiënten van de psychiatrie afdeling van Kings County leven permanent in omstandigheden die een vergelijkbaar effect hebben. Omstandigheden die het dagelijks functioneren ernstig belemmeren: armoede, slechte en gehorige huizen, achtergesteld en zwart zijn. Mensen zitten dicht op elkaar en zijn toch geïsoleerd en eenzaam. Door de lock-down zijn we ons veel meer bewust geworden van het effect van sociaal isolement. “They Live In Us” laat zien dat er naast alle vervreemding ook aanleidingen zijn voor verbinding en reflectie. Soms met onverwachte effecten zoals in de scène met “a man who can not feel his face” waarin een man, om zich beter verstaanbaar te maken, juist hard door een gat in een plexiglas venster tegen een receptioniste schreeuwt en zich daarna uit de voeten maakt, waarna de receptionist in een lange monoloog over zijn welzijn filosofeert.
In dit project hebben Sylvie Zijlmans en Hewald Jongenelis intensief samengewerkt met staf en patiënten van Kings County Hospital. De afgelopen jaren hebben ze ook vele andere projecten in samenwerking gerealiseerd. In 2015 maakten ze samen met honderd bewoners uit Amsterdam-Noord performances rond maatschappelijke thema’s in het project “Het Magnetische Noorden”. In 2016 werkten ze samen met de staf van de Penitentiaire Inrichting Zaanstad om een monumentaal fotowerk voor de nieuwbouw te maken. In 2017 was “Het Magnetische Noorden” te zien in Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. De video’s van de performances werden voor die tentoonstelling getoond in een spectaculaire installatie met levensgrote inkttekeningen. In 2018 zijn de inkttekeningen onder de titel “Manifestations of Optimism” te zien geweest bij Andriesse ~Eyck Galerie. Naast de film worden ook een aantal nieuwe inkttekeningen in de ruimte getoond, die de kunstenaars naar aanleiding van hun verblijf en als aanvulling op de film hebben gemaakt.
Expositie Sylvie Zijlmans & Hewald Jongenelis
25 september-25 oktober @BeautifulDistress House
Feestelijke opening: vrijdag 25 september 19.30u
Let op: gewijzigde openingstijden!
De tentoonstelling is alleen ‘s avonds geopend
Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van 20:00 tot 22:00 uur
Ingelast: Ook zondagavond 25 oktober zal de film te zien zijn.
Vanwege de maximale bezetting in verband met de anderhalve meter maatregel is er een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toegestaan. We verwachten niet dat het nodig is om te reserveren, maar als je zeker wilt zijn van een plek, stuur dan een mail naar: info@beautifuldistress.org
Gesteund door het Mondriaan Fonds en Beautiful Distress
'I see you are not there’ van Sanne Kabalt
July 4, 2020
Op 10 juli opent in onze tentoonstellingsruimte Beautiful Distress House de tentoonstelling 'I see you are not there’ van Sanne Kabalt
Zolang - Sanne Kabalt
Wat is de relatie tussen pijn en de woorden die we eraan geven? Hoe kijken we naar foto's van iemand die er niet meer is? Moet de camera doen wat de ogen niet kunnen? Dit zijn enkele van de vragen die Sanne Kabalt stelt in haar recente werk.
Oud resident van het Vijfde Seizoen Sanne Kabalt combineert fotografie en tekst tot installaties over ziekte, dood, waanzin en verlies.
'I see you are not there' is de eerste grote solotentoonstelling van Sanne Kabalt in Amsterdam. De tentoonstelling bevat het project ‘Zolang je niet over problemen praat zie je er toch niets van’, dat Sanne realiseerde tijdens haar residentie in Het Vijfde Seizoen.
In verband met de Covid-19 maatregelen zorgen we voor een veilige omgeving. Beautiful Distress House is ruim, maar er is een limiet aan de mensen die we kunnen ontvangen. Reserveer je plek voor de opening op www.sannekabalt.com/rsvp.
Er zijn ook twee performances waarbij maximaal 12 personen aanwezig kunnen zijn. Tijdens de reguliere openingstijden is reserveren niet nodig.
Ons adres is: Beautiful Distress House
Ms. Van Riemsdijkweg 41A, Amsterdam
op de NDSM werf, naast de veerboot.
Openingstijden:
11 juli - 16 augustus
Donderdag - vrijdag: 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag - zondag: 12:00 - 18:00 uur
PERFORMANCES
‘She gave the photographs what they wanted’ is een performance van en door Sanne Kabalt in de tentoonstelling ‘I see you are not there’
De performance wordt uitgevoerd op zaterdag 1 augustus om 15:00 uur & zaterdag 15 augustus om 15:00 uur.
Een visueel medium als fotografie impliceert een focus op een statisch eindresultaat, een eindwerk. Sanne Kabalt is echter geïnteresseerd in het proces dat ervoor en erna komt. De methode die ze gebruikt om ergens te komen. De vragen die onbeantwoord zijn gebleven.
In ‘She gave the photographs what they wanted’ vervaagt de grens tussen het maakproces en het eindresultaat. Het publiek wordt uitgenodigd in de gedachten van de kunstenaar, in de experimenten en mislukkingen, in de voortdurende poging om iets onzichtbaars visueel over te brengen aan anderen.In haar performances brengt Kabalt foto's, tekst, lezen en zingen samen.
De performances zijn exclusief toegankelijk voor 12 personen tegelijk. Reserveer je plek op www.sannekabalt.com/rsvp
De tentoonstelling en de performances worden mede mogelijk gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst & Het Vijfde Seizoen.
Blauwdrukken van de werkelijkheid
October 6, 2019
Reality - tentoonstelling van het werk van Yasmijn Karhof in het Beautiful Distress House
Yasmijn Karhof (1974) verbleef eind 2016 drie maanden als artist-in-residence op de psychiatrieafdeling van het Kings Country Hospital in New York. Dat deed zij op uitnodiging van Beautiful Distress, een in 2014 opgerichte stichting die zich ten doel stelt om door middel van kunst psychisch lijden en waanzin zichtbaar te maken. Dat zou moeten leiden tot meer begrip en compassie voor mensen met een psychische aandoening.
Tijdens haar ontmoetingen met patiënten en personeel en in onder meer de groepstherapieën die zij bijwoonde, liet Karhof zich vooral inspireren door het feit dat de perceptie van de werkelijkheid altijd subjectief is. Haar audiovisuele installatie getiteld Reality geeft daar fraai en spannend vorm aan. Bezoekers lopen tussen levensgrote blauwdrukken van patiënten en personeel, die door de cyaan-blauwe kleur wat mistig zijn afgebeeld op ziekenhuislakens. Daarbij klinken fragmenten uit gesprekken van hoe het voor hen is om grip op de werkelijkheid kwijt te raken (‘My experience is different and the experience of that other person is different. And that doesn’t deny either it’s less true or less real. It’s just different.’) Zelf ervoer ik vooral ook hoe moeilijk grijpbaar andermans beleefde werkelijkheid is.
Een ander werk is het acht meter lange wandkleed Reality is a fingerprint. Dit meer activistisch te interpreteren werk is gebaseerd op een groepsfoto van medewerkers en patiënten op de binnenplaats van het ziekenhuis. Allen houden daarop een kartonnen bord op met daarop een opmerkelijk citaat uit de gesprekken die Karhof met hen had over hun gevoelens van wanhoop, angst, verwarring, paranoia en uitsluiting (bijv.: ‘Discipline born from desperation’). Zo maakt ze hun mentale processen welhaast tastbaar voor de toeschouwer.
Reality is een expositie die zeer de moeite waard is zelf te ervaren. De tentoonstelling is tot en met 20 oktober te zien in het Beautiful Distress House (www.beautifuldistress.org) in Amsterdam-Noord.
door: Vittorio Busato.
Dr. Vittorio Busato is hoofdredacteur van De Psycholoog.
E-mail: vittorio.busato@psynip.nl.
Dit artikel verscheen eerder in De Psycholoog, oktober 2019
Opening tentoonstelling Gerwin Luijendijk, Jan Adriaans en Marianna Maruyama
November 15, 2018
Uitnodiging opening 21 november 17.00
Still uit de video-installatie Het Derde Potentieel
Graag nodigen wij u uit voor de opening van de tentoonstelling Het Derde Potentieel van Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Marianna Maruyama op 21 november vanaf 17.00 uur in Beautiful Distress House.
Afgelopen voorjaar werkten de kunstenaars Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Marianna Maruyama in de residency Het Vijfde Seizoen op het terrein van de psychiatrische instelling Altrecht Ggz en Fivoor Forensische zorg. Hier ontstond Het Derde Potentieel: een project over taal in relatie tot veiligheid en beveiliging in een psychiatrische omgeving.
. . . Ergens in een bebost gebied in Nederland. Drie mannen staan oplettend voor een psychiatrische instelling (hun podium?). Ze begroeten iedereen die binnenkomt (de choreografie?), ze voeren een rol uit, ze rijden op hun fietsen over het terrein (met props?), ze volgen hun regisseurs, ze bespreken strategieën voor samenwerking met de buurt (het publiek?) en ze dragen uniformen (kostuums?). Ze zijn het er allemaal over eens dat deze baan anders is dan hun voorgaande banen.
Wat betekent het beveiliger te zijn? Een functie te hebben waardoor mensen zich veilig gaan voelen? Het Derde Potentieel brengt beveiligers op abstracte wijze in beeld en gaat in op hun verbale en non-verbale communicatie. De video- installatie bestaande uit negen schermen, stelt ons voor de paradox van bescherming en dreiging. De aanwezigheid van een beveiligingsteam kan ons veilig laten voelen en roept tegelijkertijd de vraag op: ‘Zijn we hier wel veilig?’
Het Derde Potentieel
Opening: woensdag 21 november 17.00 - 19.00 u.
Beautiful Distress House
Van Riemsdijkweg 41 A / Amsterdam-Noord
Tentoonstelling: 22 nov. t/m 16 dec.
Do & vrij 11.00-18.00 u.
Za & zo 12.00- 18.00 u.
Jan Adriaans, Gerwin Luijendijk en Mariana Maruyama werden voor een werkperiode in Het Vijfde Seizoen geselecteerd door het Mondriaan Fonds. De tentoonstelling Het Derde Potentieel is het resultaat van deze residency en een coproductie van Het Vijfde Seizoen en BeamLab. Het Derde Potentieel werd mede mogelijk gemaakt door Altrecht GGZ, Het Mondriaan Fonds en Fivoor Forensische en Intensieve Psychiatrische zorg.
Mental Superpowers en meer ….
September 16, 2018
Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress presenteren op dinsdag 18 september het boek Beautiful Distress en de expositie Mental Superpowers van Jan Hoek in het nieuwe Beautiful Distress House.
18 september - Opening Beautiful Distress House, boekpresentatie en expositie
Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress nodigen u uit op dinsdag 18 september voor een feestelijke boekpresentatie, de opening van het Beautiful Distress House en de opening van de expositieMental Superpowers van Jan Hoek.
Feestelijke boekpresentatie
Het boek Beautiful Distress is de neerslag van de Beautiful Distress Kunstmanifestatie over waanzin, die in het najaar van 2017 plaatsvond in Amsterdam, georganiseerd door de Stichtingen Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress. Het boek bestaat uit de Tentoonstellingscatalogus, een aantal verbindende teksten en een uitgebreid verslag van het Symposium.
Opening Beautiful Distress House
Het Beautiful Distress House is de gezamenlijke ruimte van Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress op het dynamische NDSM-terrein in Amsterdam Noord. Dit is de nieuwe expositieruimte voor de kunstwerken die de kunstenaars maken tijdens hun drie maanden durende residency in de psychiatrische instellingen in respectievelijk Den Dolder en New York. Het Beautiful Distress House is ook een plek voor bijeenkomsten, discussie, evenementen en onverwachte ontmoetingen rondom kunst en psychiatrie.
Opening expositie MENTAL SUPERPOWERS – Jan Hoek
Aansluitend aan de boekpresentatie openen wij de tentoonstelling Mental Superpowers: werken die de kunstenaar Jan Hoek maakte tijdens zijn residentie dit voorjaar in het Kings County Hospital in New York, waar hij via Stichting Beautiful Distress verbleef.
Over de expositie: Vincent van Gogh, Lady GaGa, Diane Arbus, Kurt Cobain, de lijst van beroemde mensen met een psychische aandoening die als briljant de geschiedenis zijn ingegaan is eindeloos. Maar hoe wordt eigenlijk bepaald wie er als ‘briljant genie’ wordt gelabeld en wie als ‘gek’? Kunnen we een andere psychische gesteldheid ook zien als een Superpower?
Met die vraag zag Jan Hoek zich geconfronteerd tijdens zijn residency. Jan Hoek maakte samen met psychiatrische ‘patiënten’ van het ziekenhuis de comic Mental Superpowers.
WANNEER: dinsdag 18 september
Inloop vanaf 17.30 uur
Het programma begint om 18.00 uur
WAAR: Beautiful Distress House, Ms. van Riemsdijkweg 41a, 1033 RC Amsterdam Noord
We hopen u te zien op 18 september!
Openingstijden:
19 sept t/m 7 okt.
Wo / do / vrij 11.00-18.00 uur
Za /zo 12.00-18.00 uur
Extra events:
Op zaterdag 22 september tijdens de UNSEEN GALLERY NIGHT is de tentoonstelling open van 11.00-22.00 uur.
Zondag 30 september gesprek met Jan Hoek door Esther Vossen (directeur/curator Het Vijfde Seizoen) en Wilco Tuinebreijer (psychiater en vz Beautiful Distress)
Rondleidingen bij psychiatrisch centrum Mentrum, gevestigd in het centrum van Amsterdam waar voormalig patiënten en/of medewerkers je door de tentoonstelling leiden terwijn ze praten over hun ervaringen met de onderwerpen die in het werk worden genoemd.
Rondleidingen van 21 september - 20 november elke maandag woensdag en vrijdag om 15.30 uur.
Adres: 1e Constantijn Huygenstraat 38, 1054 BR, Amsterdam.
Aanmelden via Eventbride of Facebook (Mental Superpowers Tours)
Mission Nose Out
June 13, 2018
A voyage of discovery, an encounter, an art project
Opening
THURSDAY, 21 JUNE, 2018, 16.00 HRS
Location
Beautiful Distress Huis Ms. van Riemsdijkweg 41A, 1033 RC Amsterdam
Duration
21 June - 1 July 12:00 - 18:00
A group of students from the Rietveld Academy and a group of New Amsterdamers artists (refugees with residence permit) went in couples on a voyage of discovery, through new experiences and places they have never been to before. They will share the results of this experience, ideas they've exchanged, and artworks they've made. The variety of cultural backgrounds played a decisive role in this project. Both, the New Amsterdamers and the students come from countries from all around the world.
The couples have worked on joint or separate works that formed a combination, a dialogue, or an encounter between them, Photography students at the Academy and their multidisciplinary art mates.
Art is the connecting factor.
A project supported by the municipality of Amsterdam and the Rietveld Academy.
Artists
Mazen Al Ashkar, Dora Lionstone, Nazar Haji, Luca Penning, Yara Said, Alizé Wachto, Marwa Mezher, Tomás Feijo, Roua Jaafar, Aurelié Sorriaux, Mohammed Hassan, Ju An Hsieh, Raafat Ballan, Sofie Bredholt, Shreya Desouza, Marta Capilla, Alma Kim, Muhanad Rasheed
A project set up by Essam Zaki, Hanne Hagenaars, and Vincent Zedelius
Opening
THURSDAY, 21 JUNE, 2018, 16.00 HRS
Location
Beautiful Distress Huis Ms. van Riemsdijkweg 41A, 1033 RC Amsterdam
Duration
21 June - 1 July 12:00 - 18:00
SEE OVERLEAF
March 31, 2018
SEE OVERLEAF is een onderzoeksproject van studenten en alumni van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en Vivian Bax van de MA St. Joost in Den Bosch. Op uitnodiging van Het Vijfde Seizoen werkten de kunstenaars in de residency op het psychiatrisch instellingsterrein de Willem Arntsz Hoeve. Geïnspireerd door deze unieke plek en in samenwerking met patiënten van de instelling, maakten zij nieuw werk.
Tentoonstelling SEE OVERLEAF
Opening 6 april, 17.00-19.00 uur
7 april t/m 13 mei, donderdag t/m zondag 12.00-18.00 uur
Projectruimte Beautiful Distress
Ms. van Riemsdijkweg 41 - Amsterdam-Noord
Luchtig, teder, ontwijkend, aftastend, spontaan, ontkennend, improviserend: SEE OVERLEAF toont hoe kunst zich vanuit verschillende perspectieven kan verhouden tot psychiatrie. Zo creëerde Nuni Weisz muziekinstrumenten waarmee je de stemming van anderen kan beluisteren en onderzocht Vivian Bax methoden om woede te kanaliseren. Koen Kloosterhuis maakte een meer dan levensgroot oor en schreef een surreëel verhaal geïnspireerd op de belevingswereld van één van de patiënten met wie hij veel optrok.
De tentoonstelling wordt geopend door Frank Koolen, hoofd Fine Art HKU en Anno Dijkstra, docent HKU. Verder vindt er een interactieve performance van Anita Horvȧth plaats.
Beautiful Distress Kunstmanifestatie was een groot succes! Daarom blijven Het Vijfde Seizoen en Beautiful Distress samenwerken in de nieuwe projectruimte: Beautiful Distress in Amsterdam-Noord (tussen Sexy Land en Nieuw Dakota)
Emancipatie van de waanzin
June 1, 2014
Beautiful Distress is opgericht in 2014 vanuit de opvatting dat veel mensen lijden aan de gevolgen van ernstige psychische ziektes. Er is relatief weinig maatschappelijke aandacht voor deze groep patiënten en hun problemen zijn vaak omgeven met taboes. Beautiful Distress zet kunst in om dit lijden zichtbaar te maken en zo meer begrip en compassie te kweken voor mensen die kampen met psychische aandoeningen en hun naaste omgeving. Beautiful Distress werkt met kunstenaars van naam, die in hun oeuvre affiniteit met de doelstellingen van de Stichting hebben laten zien.
De angst om gek te worden en jezelf volledig te verliezen is een van de grootste angsten die mensen kennen. Een op de vier mensen krijgt gedurende zijn leven zelf of in zijn directe omgeving te maken met psychiatrische problemen.
In grote steden groeit dit aantal zelfs naar een op de drie. Uit het gezondheidsrapport 2014 van de WHO (World Health Organisation) blijkt dat psychiatrische ziektes wereldwijd onrustbarend snel in aantal toenemen en al in 2020 de tweede oorzaak zullen zijn voor maatschappelijke uitval en overlijden. Vreemd genoeg leiden deze cijfers niet tot het soort solidariteit die we bij andere veel voorkomende ziektes als kanker en aids normaal vinden. Maatschappelijke steun is steeds harder nodig: de zorg voor veel psychiatrische patiënten komt steeds meer onder druk te staan en overheid en publiek overzien de consequenties daarvan onvoldoende.
“De angst om gek te worden en jezelf volledig te verliezen is een van de grootste angsten die mensen kennen”
Beautiful Distress kijkt kritisch naar politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die uitgaan van een (te) grote zelfredzaamheid van patiënten en van een samenleving die ervoor zou zorgen dat mensen die ‘anders’ zijn vanzelf worden opgevangen.
Psychische ziektes zijn ingewikkeld om te begrijpen en in te voelen. Psychiatrische patiënten worden vaak gestigmatiseerd of buitengesloten, waardoor de patiënt en zijn familie niet alleen last hebben van de symptomen van de aandoening, maar nog extra lijden door het gebrek aan maatschappelijke acceptatie daarvan. Waanzin roept in de samenleving vooral negatieve emoties op.
Tegelijkertijd zijn de meeste psychiatrische aandoeningen goed te behandelen. Met de juiste therapie kunnen de meeste mensen met een psychiatrische aandoening volwaardig deelnemen aan onze samenleving.
Beautiful Distress wil psychisch lijden zichtbaar maken en vooroordelen ten aanzien van mensen met een psychische ziekte bespreekbaar maken en bestrijden. Dit doet zij door, samen met professionele kunstenaars, kunstprojecten te initiëren, ontwikkelen en begeleiden, en die te delen met een zo breed mogelijk publiek.
WAAROM KUNST
“Beautiful Distress beschouwt kunstenaars als de ideale vertalers en vertolkers van “waanzinnige” verhalen”
Beautiful Distress beschouwt kunstenaars als de ideale vertalers en vertolkers van “waanzinnige” verhalen. Kunstenaars kunnen met hun creativiteit en sensitiviteit ‘tastbare’ objecten maken die toegankelijk zijn voor een publiek dat niet dagelijks met waanzin en psychiatrie in aanraking komt. Kunst ontstaat uit een wisselwerking tussen een individu en de samenleving en genereert nieuwe perspectieven, inzichten en creatief denken.
Beautiful Distress onderscheidt zich van bestaande geestelijke gezondheidszorg hulporganisaties omdat zij niet focust op het geven van advies of behandeling, maar op het bewerkstelligen van een positieve beeldvorming en een grotere acceptatie van mensen met een psychische aandoening, door middel van kunst.
De verbinding van de wereld van de kunst met die van de psychiatrie leidt tot een nieuwe en andere kijk op mensen met een psychiatrische aandoening en vergroot de maatschappelijke acceptatie.
WAT DOET HET VOOR DE PATIËNT
Beautiful Distress hoopt door vermindering van stigma’s maatschappelijk gedrag ten aanzien van mensen met een psychiatrische aandoening positief te beïnvloeden, waardoor zij eerder de moed vinden om open over hun pijn en angsten te praten. Dit verzacht hun lijden en dat van hun omgeving en vergemakkelijkt de weg naar zorg.
Uitgangspunten voor projecten van Beautiful Distress:
De manier waarop je met kwetsbare mensen omgaat is de maat van je beschaving
Hoe beter de kunst hoe dieper zij raakt
Goede kunst is helend